Tiger pásavý ussurijský

22. května 2009 v 20:28 | Dominika "animalová" |  Informácie o zvieratách

Tiger pásavý ussurijský - informácia

Tiger pásavý ussurijský (lat. Panthera tigris altaica) - je najväčšia mačkovitá šelma na svete. Po medveďovi kodiakovi - Ursus arctos middendorffi - s hmotnosťou 920 kg a ľadovom medveďovi - Ursus maritimus - so 700 kg je tiger aj treťou najväčšou suchozemskou šelmou.
Jeho prirodzeným prostredím je Ázia. Vyvinul sa v juhovýchodnej časti tohto kontinentu a odtiaľ sa rozšíril na západ a na sever. Osídlil obrovský areál, ktorý sa tiahol od kaukazských svahov, juhovýchod Turecka do severného Iránu, Afganistanu a Pakistanu, obýval Turkménsko, Uzbekistan, Kazachstan, Tadžikistan, provinciu Xinjiang a oblasť Lopnor v Číne, severozápadné Mongolsko, Indiu, Srí Lanku, Mjanmarsko, Thajsko, Laos, Vietnam, Kambodžu, Malajziu, Sumatru, Jávu a Bali. Z najvýchodnejších častí kontinentu z oblasti Amuru a Ussúrie sa tiger rozšíril až do Číny do provincie Heilongjiang a do severnej Kórey. Stal sa obyvateľom tropických oblastí s teplotami okolo 40°C, ale obýva aj miesta, kde zimné teploty klesajú až pod -45°C, s vysokou snehovou pokrývkou. Vďaka tomu sa začal pôvodný druh v jednotlivých oblastiach prispôsobovať miestnym podmienkam, z čoho vzniklo 8 poddruhov tigra:
Dnes je tiger rozšírený už len v nasledovných oblastiach: od Kaukazu až po oblasť Poamuria a Ussúrie, na juhu Prednej a Zadnej Indie, v Číne a na Sundskom súostroví. Je to výsledok lovu tigrov, sústavného ničenia prírodného prostredia, následok stále sa zvyšujúcej ľudskej populácie a preľudnenia ázijského kontinentu a tiež bezohľadnej exploatácii pralesov. Z ôsmich zemepisných rás dnes už bol úplne vyhubený tiger balijský, jávsky a kaspický. Tiger aj napriek svojej obrovskej mohutnosti a neuveriteľnej sile (tiger sibírsky - sila až 50-tich chlapov), dokonale reprezentuje mačkovité šelmy svojou ladnou eleganciou a ľahkosťou pohybu. K majestátnemu zjavu tigra prispieva aj typické sfarbenie. Na červenohnedom podklade je tiger hnedo až čierno pruhovaný, pričom pri vymieňaní srsti sa toto sfarbenie môže odlišovať. Počas teplejších mesiacov býva podklad bledší a počas zimných mesiacov tmavší a farebne sýtejší. Aj keď sa zdá, že jeho sfarbenie je nápadné, má svoju funkciu, ktorú sa tiger učí využívať už od narodenia. Dospelé jedince sú pri pomalom plížení hustou vegetáciou vďaka striedaniu svetla a tieňu takmer neviditeľné. Bez ohľadu na to, či tiger žije v zajatí alebo vo voľnej prírode, ako jediná mačkovitá šelma miluje vodu. Vo voľnej prírode bez námahy prepláva aj veľké vzdialenosti. Bežne prepláva 6 - 8 kilometrov, pravidelne navštevuje morské ostrovy vzdialené od pevniny 15 - 28,8 kilometrov.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sarinda tvoje SB Sarinda tvoje SB | Web | 23. května 2009 v 10:28 | Reagovat

Dakujem!!! Ten diplom je nádherný!!! Newa ze ja diplomi nerobim??? O_O

2 Sarinda tvoje SB Sarinda tvoje SB | Web | 23. května 2009 v 14:29 | Reagovat

Ok :) :-D

3 Lenushka Lenushka | Web | 24. května 2009 v 10:17 | Reagovat

Ahoj urychleně si najdi na mém blogu jeden článek a podepiš se je to třídní SB ,kdo se nepodepíše do 14.dní tohi si mažu.Tiohe platí i pro OS

PS: pro tohoi kdo to neví mám už nový bog ! KLIK NA WEB

4 Sarinda tvoje SB Sarinda tvoje SB | Web | 24. května 2009 v 13:38 | Reagovat

:))))) :-D

5 jessynka♥ jessynka♥ | Web | 25. května 2009 v 13:35 | Reagovat

aooy :)
spratelujes?
ja bych moc rada  :-)

6 Lenushka Lenushka | Web | 27. května 2009 v 17:41 | Reagovat

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.