Medveď - kráľ naších hôr, časť 1: Neoddeliteľná súčasť našej prírody

29. května 2009 v 17:35 | Dominika "animalová" |  Kuriozity, zaujímavosti a rekordy

Medveď - kráľ naších hôr, časť 1: Neoddeliteľná súčasť našej prírody

Slovensko je krajinou nesmierne bohatou na prírodné zaujímavosti. Spôsobené je to najmä pestrou krajinárskou skladbou jeho územia. Významnou devízou slovenskej krajiny je jej relatívne malá narušenosť ľudskou činnosťou. Na plošne malom území s vysokým podielom podhorského a horského reliéfu a vysokou lesnatosťou sa nachádzajú rozľahlé lesné komplexy, slúžiace ako prirodzený domov viacerých atraktívnych živočíšnych druhov. Jedným z nich je aj medveď hnedý.

Slovensko je krajinou nesmierne bohatou na prírodné zaujímavosti. Spôsobené je to najmä pestrou krajinárskou skladbou jeho územia. Významnou devízou slovenskej krajiny je jej relatívne malá narušenosť ľudskou činnosťou. Na plošne malom území s vysokým podielom podhorského a horského reliéfu a vysokou lesnatosťou sa nachádzajú rozľahlé lesné komplexy, slúžiace ako prirodzený domov viacerých atraktívnych živočíšnych druhov. Jedným z nich je aj medveď hnedý.
Hlavnou úlohou tohto príspevku je však zorientovať návštevníkov našej prírody, ako sa vyhnúť stretu s touto vo všeobecnosti obávanou šelmou, respektíve ako sa správať, keď už táto skutočnosť nastane.

Výskyt

Úvodom je dobré spomenúť, že doménou rozšírenia medveďa hnedého na Slovensku je oblasť Stredného Slovenska. Jadrom výskytu tejto šelmy sú centrálne geomorfologické celky, ako Štiavnické vrchy, Vtáčnik, Poľana, Kremnické vrchy, Slovenské Rudohorie, Malá a Veľká Fatra, Starohorské vrchy a Tatry. Líniu rozšírenia logicky nie je možné stanoviť presne, pretože z jadrovej oblasti postupom času expanduje do okolia takmer všetkými smermi. To znamená, že v režime sporadického výskytu sa dnes nachádza i v lokalitách priľahlých jadrovej oblasti, kde sa v minulosti nenachádzal. Biotopom medveďa sú lesy, najmä ich rozľahlé komplexy. V bezlesnatom prostredí, napríklad v poľnej krajine alebo v súvislejšom skalnom pásme, sa nevyskytuje.
V súčasnosti je stretnutie s medveďom na značnej časti územia Slovenska takpovediac bežná záležitosť. Známe a časté sú prípady, kedy medvede dokonca prichádzajú do intravilánov slovenských obcí, či tzv. kontajnerové medvede, ktoré sa pravidelne dostavujú k odpadkovým košom v blízkosti turistických chát, hotelov, či iných rekreačných zariadení aj napriek tomu, že tieto miesta sú hodne navštevované ľuďmi. Práve takéto exempláre sú dnes vypuklý problém, pretože strácajú svoju prirodzenú plachosť. Ľudia sa k nim správajú zväčša benevolentne a podceňujú hroziace nebezpečenstvo napadnutia zdanlivo krotkým medveďom.

Zimný spáč

Zameriame sa teraz na možnosť stretu človeka s medveďom vo voľnej prírode. Treba si uvedomiť, že medveď hnedý je zviera s nočnou a sezónnou aktivitou. V praxi to znamená, že v našich zemepisných šírkach počas zimného obdobia brloží. Tento čas trávi v brlohu, kde prežíva v stave tzv. nepravého zimného spánku. Ten sa od pravého líši tým, že medveďom sa tak dramaticky neznižuje tepová frekvencia srdca ani celkový metabolizmus, ako je tomu u pravých zimných spáčov, ako napríklad u svišťa, plcha a podobne. Toto obdobie u medveďa možno zjednodušene vymedziť od napadnutia prvej súvislejšej snehovej vrstvy, až po jej roztopenie, čiže zhruba od novembra až po marec-apríl. Najčastejšie vo februári rodia medvedice mláďatá, spravidla jedno až dve. Tieto sú pre zaujímavosť oproti dospelému zvieraťu, ktoré v extrémnych prípadoch dosahuje hmotnosť až 350 kilogramov, neuveriteľne ľahké stvorenia s hmotnosťou iba 500 gramov!
Treba pripomenúť, že pokiaľ poveternostné podmienky nezodpovedajú klasickej zime a nastane výraznejšie a dlhodobejšie oteplenie, medvede neabsolvujú súvislý zimný spánok. Počas tohto obdobia sa prebúdzajú a vychádzajú z brlohov von. Vtedy je ich možné stretnúť v prírode mimoriadne aj v zime. Keďže medvede sú práve vtedy v anomálnom rozpoložení, z toho dôvodu môže byť stretnutie s nimi v tomto stave obzvlášť nebezpečné. Veľa ľudí má zafixovanú mylnú predstavu, že v zimnom ročnom období medveďa v našej prírode jednoducho stretnúť nemôžu...

V ďalšej časti nášho trojdielneho seriálu o medveďoch si konkrétnejšie ozrejmíme, ako možno čo najúčinnejšie eliminovať pravdepodobnosť stretnutia človeka s medveďom vo voľnej prírode.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.